Appeltjes van Oranje 2017

Drie sociale projecten die zich inzetten voor kwetsbare kinderen hebben donderdag 18 mei 2017 de Appeltjes van Oranje ontvangen uit handen van Koning Willem-Alexander.

Stichting Weekend Academie uit Amsterdam, Stichting Buurtgezinnen.nl uit Amerongen en Ervaringsmaatjes van Stichting Informele Zorg (SIZ) Twente kregen de prijzen op Paleis Noordeinde. Het is de 15e keer dat de jaarlijkse prijzen van het Oranje Fonds zijn uitgereikt.
 
Krachtige Kinderen
De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks toegekend aan drie initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de maatschappij. Ieder jaar heeft de prijsuitreiking een ander thema. Het thema van 2017, Krachtige Kinderen, draait om het versterken van kinderen zodat zij een betere toekomst tegemoet kunnen gaan.
 
Winnaars
De drie winnaars doen dat ieder op een eigen bijzondere manier. De Weekend Academie laat kinderen tussen de 10 en 15 jaar dromen over een betere toekomst. En ze laten zien dat deze dromen werkelijkheid kunnen worden. Dat doen ze o.a. door huiswerkbegeleiding te bieden en inspirerende sprekers uit te nodigen. Ervaringsmaatjes viel in de prijzen omdat zij zich op een bijzondere manier inzetten voor kinderen die opgroeien met een ziek gezinslid. Zij koppelen deze jonge mantelzorgers aan een maatje die weet wat het is om jonge mantelzorger te zijn, en er zo voor zorgt dat het kind weer even kind kan zijn. Buurtgezinnen.nl koppelt overbelaste gezinnen aan een gezin uit de buurt dat langere tijd ondersteuning biedt. Deze steun zorgt ervoor dat ouders weer op adem kunnen komen, kinderen zich positief kunnen blijven ontwikkelen en gezinnen na een tijdje op eigen kracht weer verder kunnen.
 
De Winnaars

 • Buurtgezinnen.nl, Amerongen
 • Weekend Academie, Amsterdam
 • Stichting Informele Zorg Twente, Ervaringsmaatjes, Hengelo

De overige genomineerden

 • Samen Stevensbeek, Stevensbeek
 • Stichting BONT, Rotterdam
 • Buurtonderneming Woensel-West, Eindhoven
 • Stichting MOVE, Utrecht
 • STEK, Kinderwinkel, Den Haag
 • VMCA, Gewoon Opgroeien, Almere
 • VluchtelingenWerk Nederland, Eigen-Wijs, Amsterdam
 • Mentorship Program, K1 Britannia Foundation, St. Maarten 
 • After School Activities Program, Child Focus Foundation, Saba 

Van alle genomineerde projecten zijn prachtige filmpjes gemaakt. Deze kunt u hier bekijken.

Prestigieuze prijs

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,= en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje is een blijk van waardering voor bestaande, succesvolle sociale initiatieven die erin slagen verschillende groepen mensen op een bijzondere manier bij elkaar te brengen. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.

Publieksstemmen

Bij de zoektocht naar de Appeltjes van Oranje kreeg ook het Nederlandse publiek een stem. De stemtiendaagse, van 2 t/m 11 december 2016, bood deelnemers de mogelijkheid om lokaal campagne te voeren en extra naamsbekendheid te genereren. Zo werken we samen aan de zichtbaarheid van en het draagvlak voor sociale initiatieven in ons Koninkrijk.

Selectieproces

In mei 2017 ontvangen drie sociale initiatieven het felbegeerde Appeltje van Oranje op Paleis Noordeinde. Ze hebben dan de volgende selectieprocedure achter de rug:

 • De eerste selectie door het  Oranje Fonds op basis van het inschrijvingsformulier en de officiële stukken. In elk van de 5 regio’s worden 8 tot 10 organisaties geselecteerd.
 • Een stemtiendaagse van 2 t/m 11 december om publieksstemmen te krijgen uit de regio.
 • Een landelijke selectiedag op donderdag 19 januari 2017, waarbij organisaties hun succesvolle initiatief presenteren aan andere geselecteerden en de jury. 
 • Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk presenteren zich op 5 november 2016 op Curaçao aan de vakjury.
 • Selectie van de 3 winnaars door het bestuur van het Oranje Fonds uit de 10 genomineerden

Het is niet meer mogelijk om een voordracht in te dienen voor de Appeltjes van Oranje 2017. In het najaar van 2017 wordt het thema voor de Appeltjes van Oranje 2018 bekendgemaakt en wanneer het mogelijk is om daarvoor een voordracht in te dienen.

Vragen? Neem dan contact op met:

Rosanne Prinsen

Communicatieadviseur
rosanne.prinsen@oranjefonds.nl
030 233 93 45