Appeltjes van Oranje 2020

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. De Appeltjes van Oranje worden in mei uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde.

Thema 2020: Maatjes ben je samen

Het thema van de Appeltjes van Oranje 2020 is ‘Maatjes ben je samen’. In onze samenleving zijn veel mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld omdat ze ziek of eenzaam zijn, na een ellendige tijd moeite hebben om de draad weer op te pakken of hulp nodig hebben om hun talent te ontplooien. Gelukkig bestaan er vele projecten die deze mensen koppelen aan een vrijwilliger (maatje). Projecten waarin maatjes elkaars leven verrijken en elkaar langere tijd ondersteunen, ook als het moeilijk wordt.

Waarnaar zijn we op zoek?

Als Oranje Fonds laten we de veelzijdigheid graag zien en willen we de mooiste projecten waarderen met een prijs. We zijn daarom op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle projecten in Nederland én op de Cariben, die met hun maatjesaanpak, innovatiekracht en gedrevenheid een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun bijdrage aan een socialere samenleving. Wie is het beste in staat om maatjes aan elkaar te koppelen, die beiden voldoening vinden zodat zij ook op langere termijn nog veel voor elkaar betekenen?

Aanmelden

Organisaties die in het Caribisch deel van ons Koninkrijk actief zijn, kunnen zich aanmelden van 2 september t/m 6 oktober 2019 op deze pagina. Voor organisaties in Nederland loopt de inschrijving van 16 september t/m 20 oktober. Organisaties kunnen alleen hun eigen project aanmelden.

Lees hier de criteria

De prijzen

De drie winnaars van de Appeltjes van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan.

Winnaars 2019

​ElanArt uit Gelderland, Taal Doet Meer uit Utrecht en de landelijke organisatie Met je Hart wonnen de Appeltjes van Oranje 2019. Het thema was ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. De prijzen werden overhandigd door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde.

Tot aan de uitreiking in mei hebben de inzenders de volgende stappen doorlopen:

  • Eerste beoordeling door het Oranje Fonds, selectie van maximaal 40 best passende initatieven
  • Online stemtiendaagse voor deze maximaal 40 kanshebbers van 7 t/m 16 januari
  • Voorronde met pitch voor deze maximaal 40 kanshebbers op 24 januari
  • Selectie van 12 genomineerde initiatieven
  • Selectie drie winnaars van een Appeltje van Oranje door bestuurscommissie

Heeft u vragen over de Appeltjes van Oranje? Stuur ons een bericht via appeltjes@oranjefonds.nl, we helpen u graag!

Steun het Oranje Fonds, word Vriend

Body: 

Draag bij aan een sociale samenleving en ontvang:
- het magazine Voor Vrienden
- een mooie set ansichtkaarten
- of unieke koninklijke verjaardagskalender

Lees meer

Word ook Maatje voor een ander

Body: 

Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht of begeleiding nodig heeft. Er is altijd iemand die jouw hulp kan gebruiken.

Naar de website van Maatjes

Vragen? Neem dan contact op met:

Rosanne Prinsen

Communicatieadviseur
rosanne.prinsen@oranjefonds.nl
030 233 93 45

Yolanda Hakkenberg van Gaasbeek

Coördinator Redactie
yolanda.hakkenberg.van.gaasbeek@oranjefonds.nl
030 233 93 28

Anderen bekeken ook