Appeltjes van Oranje 2019

Dit zijn de winnaars!

ElanArt uit Gelderland, Taal Doet Meer uit Utrecht en de landelijke organisatie Met je Hart zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2019. De oprichters en vrijwilligers van deze organisaties zijn woensdag door het Oranje Fonds verrast met dit nieuws. De prijzen worden op 23 mei door Koningin Máxima overhandigd op Paleis Noordeinde. De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving.

Verrast door directeur

Het Oranje Fonds heeft de winnaars woensdag bekendgemaakt in de uitzending van Hart van Nederland (SBS6). Samen met een cameraploeg van het televisieprogramma is de plaatsvervangend directeur van het Oranje Fonds, Marc van Hal, bij de winnaars langsgegaan om hen te verrassen met het nieuws.

Thema

Het thema van de Appeltjes van Oranje 2019 is ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. De prijzen staan in het teken van mensen die vrijwilligers op een buitengewone manier weten te mobiliseren en enthousiast weten te houden. We zijn op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle sociale projecten, die met hun aanpak, innovatiekracht en gedrevenheid een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun vrijwilligersaanpak. Wie is het beste in staat om vrijwilligers te mobiliseren en hen op langere termijn actief te houden?

‘Deze mensen zijn helden’

Peter Douwes, directeur Oranje Fonds: “Wij geloven in een sociaal verbonden koninkrijk waarin iedereen mee kan doen. Daarvoor heb je mensen nodig die de handen uit de mouwen willen steken en dat met passie blijven doen, elke dag weer. Vrijwilligers zijn cruciaal. Daarom zoeken we mensen die deze vrijwilligers bij elkaar weten te krijgen, zodat ze samen in actie komen voor anderen. Deze mensen, dat zijn helden. Zij maken het verschil. En dat willen we belonen met onze Appeltjes van Oranje.”  

Genomineerden

Na een spannende en inspirerende finaledag in het Utrechtse Fort Voordorp zijn de twaalf genomineerden voor de Appeltjes van Oranje 2019. Benieuwd welke sociale projecten een nominatie in de wacht hebben gesleept?

Dit zijn de genomineerden

Over de Appeltjes

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden of die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. Het thema is elk jaar anders. Alle winnaars van een Appeltje van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan.

Tot aan de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in mei hebben de inzenders de volgende stappen doorlopen:

  • Eerste beoordeling door het Oranje Fonds, selectie van maximaal 40 best passende initatieven
  • Online stemtiendaagse voor deze maximaal 40 kanshebbers van 7 t/m 16 januari
  • Voorronde met pitch voor deze maximaal 40 kanshebbers op 24 januari
  • Selectie van 12 genomineerde initiatieven
  • Selectie drie winnaars van een Appeltje van Oranje door bestuurscommissie

Lees alles over de uitreiking van 2018

Heeft u vragen over deelname aan Appeltjes van Oranje 2019? Stuur ons een bericht via appeltjes@oranjefonds.nl en we helpen u graag!

Vragen? Neem dan contact op met:

Rosanne Prinsen

Communicatieadviseur
rosanne.prinsen@oranjefonds.nl
030 233 93 45

Yolanda Hakkenberg van Gaasbeek

Coördinator Redactie
yolanda.hakkenberg.van.gaasbeek@oranjefonds.nl
030 233 93 28