Appeltjes van Oranje

De Appeltjes van Oranje worden jaarlijks uitgereikt aan drie sociale projecten die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden en die ervoor zorgen dat mensen weer meedoen in de samenleving. De Appeltjes van Oranje worden in mei uitgereikt door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde. (English)

Genomineerden zijn bekend!

Tijdens de stemtiendaagse kon iedereen zijn stem uitbrengen op de kanshebbers voor de Appeltjes van Oranje 2020. Vervolgens gaven alle kanshebbers een presentatie op de finaledag van 23 januari, om de jury te overtuigen van het succes van hun project. Benieuwd naar de genomineerden?

Bekijk de genomineerden

Thema: 'Maatjes ben je samen'

De Appeltjes van Oranje 2020 staan in het teken van sociale projecten die maatjes voor langere tijd bij elkaar brengen. En dan vooral mensen die elkaar niet zomaar vanzelfsprekend ontmoeten. Zij leren van elkaar, trekken samen op en zetten echt stappen om beter ‘samen te leven’ in onze samenleving.

Als Oranje Fonds willen we deze initiatieven waarderen met een prijs. We zijn daarom op zoek naar de drijvende krachten achter succesvolle projecten in Nederland én op de Cariben, die met hun maatjesaanpak een bijzonder verhaal te vertellen hebben over hun bijdrage aan een socialere samenleving. Wie is het beste in staat om maatjes aan elkaar te koppelen, die beiden voldoening vinden zodat zij ook op langere termijn nog veel voor elkaar betekenen?

Voor organisaties in Nederland liep de inschrijving van 16 september t/m 22 oktober. Organisaties die in het Caribisch deel van ons Koninkrijk actief zijn, konden zich aanmelden van 2 september t/m 6 oktober.

De prijzen

De drie winnaars van de Appeltjes van Oranje krijgen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro. Jaarlijks reikt Koningin Máxima de prijzen uit. In lustrumjaren wordt dit door Koning Willem-Alexander gedaan.

Selectieproces

Tot aan de uitreiking in mei hebben de inzenders de volgende stappen doorlopen:

• De eerste selectie door het Oranje Fonds op basis van het inschrijvingsformulier en de officiële stukken. Daarbij wordt gelet op bovenstaande criteria, maar ook naar spreiding in het land, innovatie, voorbeeldfunctie, effectiviteit en motivatie
van de initiatiefnemer.
• Een stemtiendaagse van 6 t/m 15 januari 2020 om publieksstemmen te krijgen.
• Een landelijke finaledag op donderdag 23 januari 2020, waarbij organisaties hun succesvolle initiatief presenteren aan andere geselecteerden en de jury.
• Organisaties uit het Caribisch deel van het Koninkrijk presenteren zich op 17 november 2019 op Curaçao aan de vakjury.
• Selectie van de 3 winnaars door het bestuur van het Oranje Fonds uit de 10 genomineerden.

Winnaars 2019

​ElanArt uit Gelderland, Taal Doet Meer uit Utrecht en de landelijke organisatie Met je Hart wonnen de Appeltjes van Oranje 2019. Het thema was ‘De kracht van samen; vrijwilligers doen mee(r)’. De prijzen werden overhandigd door Koningin Máxima op Paleis Noordeinde.

Steun het Oranje Fonds, word Vriend

Body: 

Draag bij aan een sociale samenleving en ontvang:
- het magazine Voor Vrienden
- een mooie set ansichtkaarten
- of unieke koninklijke verjaardagskalender

Lees meer

Word ook Maatje voor een ander

Body: 

Maatje word je voor iemand die wat extra aandacht of begeleiding nodig heeft. Er is altijd iemand die jouw hulp kan gebruiken.

Naar de website van Maatjes