Appeltjes van Oranje 2018

Glunderende gezichten en trotse winnaars bij uitreiking Appeltjes van Oranje  

Op het moment dat Peter Ottens het bronzen beeldje voor zijn YETS Foundation omhoog hield, klonk er gejoel en gejuich door Paleis Noordeinde. Het waren de meegereisde jongeren uit Vlaardingen, waar de organisatie haar thuis kent. Een aanstekelijk enthousiasme dat de hele zaal deed glimlachen. In het bijzonder Koningin Máxima, die de Appeltjes van Oranje dit jaar op 6 juni uitreikte aan drie jonge en sociaal ondernemende initiatiefnemers. 

YETS Foundation was een van de gelukkigen. Ottens, voormalig profbasketballer in de Verenigde Staten, kreeg naar eigen zeggen altijd liefde en kansen thuis om zijn droom na te jagen. Hij wilde hetzelfde voor kwetsbare jongeren in Nederland en richtte YETS Foundation op. Een plek waar iedereen welkom is, zich thuis voelt en respect heeft voor elkaar. De coaches zien zichzelf niet alleen als begeleiders, maar willen de jongeren ook discipline bijbrengen. Zowel binnen als buiten de lijnen van het sportveld.

“De coaches zijn als broers voor me, ik leer veel van ze”, zegt een van de jongeren, die daarmee onderstreept dat Ottens en zijn team erin geslaagd zijn om een familiegevoel te creëren. De meegereisde jongeren uit Vlaardingen liepen na de ceremonie glunderend van trots door Paleis Noordeinde. Een voor een hielden ze het Appeltje van Oranje stevig vast. Ook toen de lakeien allerlei luxe broodjes en hapjes serveerden, werd ‘hun prijs’ geen moment losgelaten. 

Ook het Zutphense Buddy to Buddy mag zich dit jaar winnaar noemen van een Appeltje van Oranje en de 15.000 euro die ermee gemoeid is. De stichting haalt vluchtelingen uit hun sociaal isolement door ze te koppelen aan inwoners (buddy’s). Het derde en grootste Appeltje overhandigde onze koningin aan Excel Arts Academy uit Curaçao, dat met dans en kunst het beste uit jongeren probeert te halen. Dat zij – na een lange reis – het grootste Appeltje zouden krijgen, werd in het paleis pas bekendgemaakt. De overvallen winnaars sloegen hun handen voor de mond en keken elkaar vol verbazing aan. Volgende maand bezoekt ons koningspaar de organisatie op Curaçao. 

Aansluitend aan de ceremonie gingen koning Willem-Alexander, koningin Máxima én prinses Beatrix in gesprek met de negen andere initiatieven die ook genomineerd waren. Zo werd er voor iedereen tijd gemaakt. Onze koning schoof onder meer aan bij De Wintertuin, dat verhalen van ouderen in zorginstellingen optekent en uitgeeft. Proza in plaats van prozac, noemen ze dat. Het wakkert eigenwaarde en levenslust aan op dagen die vaak hetzelfde zijn en eindeloos lijken te duren. “Sinds ik in het verpleeghuis ben komen wonen, is er steeds iets afgegaan in mijn leven. Maar door dit initiatief is er weer iets bijgekomen”, aldus een van de bewoners, die na de ontmoeting met de koning uitgebreid foto’s maakte van het gezelschap en de schitterende zalen van Noordeinde.

Tientallen trotse en vrolijke gezichten verlieten na het middaguur het paleis, en begaven zich naar hun vervoer. Een editie van de Appeltjes van Oranje die liet zien hoeveel jonge mensen in Nederland zich dag in, dag uit vol energie en overtuiging inzetten voor de medemens. “Om te zien dat je anderen écht kan helpen, geeft me steeds weer voldoening.” 

Winnaars

Buddy to Buddy, Zutphen
Yets Foundation, Schiedam 
Excel Arts Academy, Curaçao

We verrasten Buddy to Buddy, Yets Foundation en Excel Arts Academy op 1 mei met het nieuws dat zij dit jaar winnaars waren van de Appeltjes van Oranje. Weten hoe dat er aan toe ging? Bekijk het hier.

Andere genomineerden

Repair Café Teylingen
De Wintertuin - Productiehuis Ouderen en Verhalen, Nijmegen
Stichting Netwerk voor Jou, Veenendaal
Stichting Bretels, Haarlem
S(chooltalent)-Team, Het Buro, Leeuwarden
Wijknetwerk KenHem, Ede
Hart voor Zwolle
Stichting Studeren en Werken op Maat, Den Haag
We Believe Kids Foundation, Curaçao

Jonge sociale energie

We zetten de spotlight op de sociale energie die deze jongeren teweeg brengen. Samen met collega’s en vrijwilligers zorgen ze vanuit hun organisatie voor contact tussen en meedoen van (kwetsbare) anderen.

Procedure

Tot aan de uitreiking van de Appeltjes van Oranje in mei hebben de inzenders de volgende stappen doorlopen:

  • Eerste beoordeling door het Oranje Fonds, selectie van 40 best passende initatieven
  • Online stemtiendaagse voor deze 40 kanshebbers van 8 t/m 17 januari
  • Voorronde met pitch voor deze 40 kanshebbers op 25 januari
  • Selectie van 10 genomineerde initiatieven
  • Selectie drie winnaars van een Appeltje van Oranje door bestuurscommissie

 

Prestigieuze prijs

Het Appeltje van Oranje bestaat uit een prijs van € 15.000,- en een bronzen beeldje gemaakt door Prinses Beatrix. Het Appeltje van Oranje is de prijs voor succesvolle sociale initiatieven die mensen betrekken bij onze samenleving. De prestigieuze prijs wordt elk jaar in mei uitgereikt door de beschermvrouwe van het Oranje Fonds, Koningin Máxima. In lustrumjaren reikt Koning Willem-Alexander de prijs uit.