‘Het organiseren van een collecteweek is erg leerzaam’

Stichting SchuldHulpMaatje West-Friesland helpt mensen die in de schulden zitten of dreigen te komen. De stichting koppelt hen aan een  maatje: een vrijwilliger die helpt de financiën weer op orde te krijgen. De Stichting is zo’n twee jaar actief in de regio West-Friesland en deed in 2016 voor het eerst mee met de landelijke Oranje Fonds Collecte. Een leerzame ervaring, aldus penningmeester Carel van Poppel. 

Waarom heeft Stichting SchuldHulpMaatje West-Friesland besloten mee te doen aan de Oranje Fonds Collecte?

“Ik zag het voorbijkomen en heb er een mailtje over gestuurd naar de rest van het bestuur. Het leek me leuk om zoiets gezamenlijk te doen. Iedereen reageerde enthousiast. We kenden het Oranje Fonds al omdat we mede dankzij jullie financiële steun de eerste jaren door zijn gekomen. En deze collecte bood een mooie kans om wat extra geld binnen te krijgen. Alle beetjes helpen.” 

Hoe hebben jullie de deelname aan de collecteweek ervaren?

“Ik was erg enthousiast, te enthousiast. Ik heb me aardig verslikt in de organisatie, daar had ik geen ervaring mee. Ik dacht: als ik het bestuur en wat maatjes optrommel dan heb ik veel collectanten. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft me flink wat moeite gekost om genoeg collectanten bij elkaar te krijgen. Wellicht omdat de maatjes al vrijwilligerswerk doen en daarnaast niet nog meer tijd kwijt willen zijn. Ik had ons ingeschreven voor drie wijken, maar één moest ik laten vallen omdat we met te weinig mensen waren. Deelname aan de collecte was dus erg leerzaam. Volgend jaar doen we zeker weer mee, maar dan zullen we wat minder ambitieus zijn. ”

Waar is het opgehaalde bedrag aan besteed?

“We hebben zo’n 350 euro opgehaald. De 175 euro die we zelf mochten houden is in de grote pot terechtgekomen. Daar betalen we onze normale kosten van, zoals cursussen die we aan de schuldhulpmaatjes geven.”

Wat heeft de collecte u naast het geld nog meer opgeleverd?

“Ik vond het een uitdaging en heb er veel van geleerd. Ik weet nu hoe je zo’n collecteweek organiseert en wat ervoor nodig is om meer collectanten te krijgen. Volgend jaar moeten we het motto van SchuldHulpMaatjes, ‘Samen lukt het’, nog meer ter harte nemen. We moeten collectanten werven door ze nog meer het gevoel te geven dat we het samen doen. ”

Welke bijzondere dingen hebben de collectanten meegemaakt tijdens het collecteren?

“We stonden bij een man voor de deur die zei: ‘Het Oranje Fonds? Ja daar geef ik wel voor, want ik ben donateur.’ Dat vonden we een mooie opsteker. Maar ik heb ook bij iemand aangebeld die juist niks met het Oranje Fonds had, omdat hij republikein is. En tóch gooide hij iets in de collectebus. 
Wat mensen geven is niet belangrijk. Het feit dát ze geven is al zo mooi. Soms zie je als de deur open gaat gelijk dat mensen niet veel hebben. Dat zij dan toch bereid zijn iets te geven, dat is prachtig.”

Welke tip heeft u voor organisaties die voor het eerst meedoen aan de collecte?

“Neem niet te veel hooi op je vork. Begin met één wijk als je niet verzekerd bent van veel collectanten. Het vinden van mensen die met een bus de straat op willen kan lastiger zijn dan je denkt.”

Neem dan contact op met iemand van de afdeling Communicatie, Fondsenwerving en Campagnes.

Lisanne de Keijzer

coördinator collecte