‘Het heeft onze cliënten een gevoel van eigenwaarde gegeven’

Inloophuis De Keet in Castricum is een plek waar ex-psychiatrisch patiënten terecht kunnen. Ze kunnen er gratis een kopje koffie of thee drinken en meedoen aan activiteiten.

Ze leggen er contacten en leren hoe de buitenwereld werkt. In 2016 deed het inloophuis mee aan de landelijke Oranje Fonds Collecte. “We hebben deze kans met beide handen aangegrepen”, vertelt penningmeester Marjan Bakker.

Waarom heeft Inloophuis De Keet besloten mee te doen aan de Oranje Fonds Collecte?

“We willen een afdak realiseren aan de achterkant van de keet, zodat er meer ruimte is en mensen in de schaduw kunnen zitten. Elke manier om geld op te halen was dus welkom. Onze voorzitter kwam met het idee mee te doen aan de collecte. Hij was ontzettend enthousiast en is wel drie keer gaan collecteren.”

Hoe hebben jullie de deelname aan de collecteweek ervaren?

“Onze cliënten hielpen mee  met collecteren en kwamen telkens vol trots vertellen over hun belevenissen. Geweldig om te zien! We vonden het ook erg fijn dat het Oranje Fonds zo flexibel en oplossingsgericht was. Zo schrokken wij een beetje toen we 10 collectebussen geleverd kregen. Dat vonden we nogal veel, want we zijn maar met een kleine groep. Gelukkig was het vanuit het Oranje Fonds ook geen probleem dat we met één bus de straat op gingen.”

Waar is het opgehaalde bedrag aan besteed?

“Het afdakje komt er! We hebben zo’n 400 euro opgehaald en mogen de helft zelf houden. Dat is voldoende om een afdakje mee te realiseren.”

Wat heeft de collecte u naast het geld nog meer opgeleverd?

“Het heeft onze cliënten een gevoel van eigenwaarde gegeven. Dat zij geld kunnen ophalen is iets wat zij vroeger niet voor mogelijk hadden gehouden. Ze zijn ontzettend trots op de opbrengst. Zelfs weken na de collecte hadden ze het er nog over.”

Welke bijzondere dingen hebben de collectanten meegemaakt tijdens het collecteren?

“Een paar collectanten hebben een keer een enorme hoosbui op hun kop gekregen. Toen hebben we met z’n allen ervoor gezorgd dat iemand met de auto hen op kon halen. Het geeft een kick om dat soort dingen samen op te lossen.”

Welke tip heeft u voor organisaties die voor het eerst meedoen aan de collecte?

“Loop met z’n tweeën. Zo heb je altijd iemand om op te leunen als het even tegenzit. Je krijgt namelijk ook wel eens ‘nee’ te horen. En zorg dat je genoeg collectanten hebt, want soms blijken mensen als puntje bij paaltje komt toch niet mee te kunnen doen. Desondanks hebben we er veel plezier aan beleefd. Komend jaar gaan we weer meedoen!” 

Neem dan contact op met iemand van de afdeling Communicatie, Fondsenwerving en Campagnes.

Lisanne de Keijzer

coördinator collecte