Tom Sebastiaan Gans Fonds

De ouders van Tom Sebastiaan Gans

Het Tom Sebastiaan Gans Fonds is opgericht door de oom van Tom Sebastiaan Gans. Het jongetje werd 16 juni 1944 geboren op het onderduikadres van zijn Joodse ouders. Kort na zijn geboorte werd het hele gezin opgepakt, naar Westerbork gestuurd en vandaar verder getransporteerd naar het concentratiekamp Bergen-Belsen. Daar kwam hij, nog geen drie maanden oud, om het leven.

Tom stierf op 1 september 1944. Zijn vader overleed op 10 april 1945 in het kamp, zijn moeder negen dagen later bij de trein, die de overlevende gevangenen wegvoerde voor het bevrijdende leger uit.

De prijs van €15.000 is ingesteld ter nagedachtenis aan de kleine Tom. Het fonds doet geen toekenningen, maar reikt tweejaarlijks de Tom Sebastiaan Gans Prijs uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt bij de aanpak van een actueel maatschappelijk probleem.

Winnaars Tom Sebastiaan Gans Prijs

In 2022 ging de prijs naar Stichting Blendin voor hun Welcome App. Met deze app verbinden ze locals en nieuwkomers. Hierdoor voelen nieuwkomers zich thuis voelen in Nederland. Het is een centraal platform waar vraag en aanbod elkaar vinden, activiteiten worden aangeboden, contacten worden gelegd en kennis wordt gedeeld. Een toegankelijke en overzichtelijke plek met alles over integratie en participatie. Zo krijgen nieuwkomers zelf weer de touwtjes in handen om een nieuw leven op te bouwen.

In 2021 ging de prijs naar Stichting Carintreggeland uit Hengelo. Door het project Samen Uit! kunnen kwetsbare ouderen die er zelf niet gemakkelijk op uit kunnen, toch uitstapjes maken en andere mensen ontmoeten.

In 2018 won Westlinge Groen uit Heerhugowaard de Tom Sebastiaan Gans Prijs. Het project wordt hiermee bekroond, omdat het op bijzondere wijze buurtbewoners in contact brengt met bewoners van het AZC. 

In 2016 ging de prijs naar De Regenboog Groep uit Amsterdam. Met het project Buddyzorg ontfermt De Regenboog Groep zich over jonge LHBT’ers (lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders) die noodgedwongen hun geboorteland achter zich lieten om in Nederland in vrijheid te kunnen leven.

Zo reageerde de winnaar in 2021!