placeholder

'We willen taalachterstand bij vluchtelingenkinderen voorkomen'

 “Veel basisscholen merken dat vluchtelingenkinderen na de zomervakantie beginnen met een taalachterstand. Dat komt doordat ze voor een langere periode niet in contact zijn gekomen met de Nederlandse taal. Bibliotheek Gooi en meer vult dit jaar dat gat op met de ZomerExpress.”

'We willen taalachterstand bij vluchtelingenkinderen voorkomen'
Bekijk op de kaart
Locatie:
Bussum
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
4500,=

“De ZomerExpress komt voor uit het voorleesproject VoorleesExpress”, legt projectleider Dalila Bakir uit. “Met de zomerse variant willen we met leuke activiteiten taalachterstand bij vluchtelingenkinderen van vier tot en met twaalf jaar voorkomen en hun sociaal isolement doorbreken. Want voor veel kinderen is echt leuke dingen doen in de vakantie er niet bij.”

Voorlezer

“In de zomervakantie is de bieb altijd open. Dus dan is het juist een goed moment om leuke activiteiten met lezen en schrijven en taalverrijking te combineren. Daarnaast komt er minstens vier keer een vrijwilliger bij de deelnemers thuis langs om voor te lezen. Dat levert bijzondere momenten op. Zo werd eerder een voorlezer getrakteerd op een Ethiopisch koffieritueel waarbij de boontjes werden gebrand.”

Interactie

“De visites zorgen voor een extra dimensie. Er ontstaat nog meer interactie. Vluchtelingen krijgen niet vaak Nederlanders over de vloer. Doordat de vrijwilliger thuiskomt, leren ze van elkaars cultuur. De voorlezer leert het gezin echt kennen, weten we uit de VoorleesExxpress. Een keer werd gevraagd of een voorlezer in een vriendschapsboekje van het voorleeskind wilde schrijven. Dat is wel heel zoet.”

Kinderboekenschrijver

“Tijdens de ZomerExpress leest in de bieb een kinderboekenschrijver voor en geeft voorleestips aan de ouders. Er komt een speurtocht zodat de kinderen op een leuke manier boeken ontdekken. Maar we gaan ook cupcakes versieren en andere leuke dingen doen. Het is tenslotte vakantie! Verder wijzen we de ouders op onze tweetalige bibliotheek. Ze kunnen hier bijvoorbeeld terecht voor boeken Nederlands-Arabisch, Nederlands-Turks of Nederlands-Pools. De bieb is echt een openbare plek voor iedereen.”

Groeitas

De kinderen houden sowieso iets aan hun deelname over. “Ze krijgen een zogenoemde groeitas. Iedere week wordt de tas uitgebreid met een boek of een educatief spelletje dat aansluit bij het weekthema. Na zes weken hebben ze dan verschillende boeken, spelletjes en vertelplaten.”

Thema's

We beginnen met het thema ‘zomerkriebels’, maar ook het komt het thema ‘eet smakelijk’ voorbij. Dan krijgen ze bijvoorbeeld een kookboek, maar misschien ook een opdracht om samen iets te maken. Ook tijdens het koken oefen je met taal. Je leest een recept, kijkt wat de ingrediënten zijn en leert die kennen. We sluiten de zes weken natuurlijk af met een feestelijk einde!”

Het Oranje Fonds steunt het project met € 4500,=. Dat geld gaat onder meer naar de organisatie van de activiteiten en de kosten van de leespakketten.

Meer informatie over Bibliotheek Gooi en meer.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.