placeholder

'Ik help hem en hij helpt mij’

“Na mijn knieoperatie kon ik haast niet lopen. Hamed kwam toen om boodschappen voor mij te doen. In het begin was het moeilijk omdat je weinig van elkaar begrijpt. Maar nu ben ik heel blij met hem. Ik help hem en hij helpt mij. We steunen elkaar.”

'Ik help hem en hij helpt mij’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Utrecht
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
5000,=

Wil (79) is inmiddels weer op de been en Hamed uit Iran is haar boodschappenmaatje geworden. “We doen iedere week samen boodschappen. En omdat hij niet zo goed Nederlands spreekt, help ik hem met de taal. Ik verzamel boekjes die hij kan lezen. En we babbelen ook gewoon gezellig met elkaar.”

Vrijwilliger

Hamed kwam bij Wil terecht door het project ‘Samen in Utrecht’. “We zetten vluchtelingen tussen de 16 en 30 jaar in om hulp en een netwerk te bieden aan mensen met een hulpvraag”, vertelt coördinator Joanne van der Giessen van Netwerk Serve the City Utrecht. “Vluchtelingen worden vaak gezien als mensen die hulp nodig hebben, maar ze hebben zelf ook genoeg te bieden.”  

Integreren

Het project levert diverse resultaten op. “Allereerst krijgen hulpbehoevende Utrechters hulp. Ten tweede integreren de statushouders sneller. Tot slot leren ze de taal beter spreken. Daarnaast is het leuk om te zien dat de vluchtelingen iets kunnen betekenen, dat ze meer in hun kracht komen te staan. Ze krijgen weer een leven. Het bestaat niet meer alleen uit thuiszitten en naar de taalschool gaan.”

Nederlandse moeder

Zo is er een jongen uit Syrië die daar studeerde en in een kledingzaak werkte. “Zijn Nederlands was niet goed en hij had veel bagage. In ons naaiatelier geeft hij les in naaien. Ook maakt hij weer kleding en helpt nu in een kledingwinkel van het Leger des Heils. Hij zegt dat we hem zijn leven hebben teruggegeven. De vrouw in de winkel die hem aanstuurt beschouwt hij als zijn Nederlandse moeder. Zij heeft zelfs geskypet met zijn ouders.”

Divers

“Een andere vluchteling gaf aan dat hij alleen maar laminaat wil leggen. Hij gaat namelijk een opleiding vloeren leggen volgen. Als vrijwilliger wil hij ervaring opdoen. De hulpvragen en de aangeboden diensten zijn dus echt heel divers.” Wil hoopt dat Hamed nog lang bij haar blijft langskomen. “Hij vraagt altijd als eerste hoe het met mij gaat. Als ik hem drie weken niet zie, mis ik hem.”

Het Oranje Fonds draagt bij met € 5000,=. Dat geld gaat naar coaching en begeleiding van de vrijwilligers.

Meer informatie over Netwerk Serve the City Utrecht.

Lees ook over andere gesteunde projecten