placeholder

‘Ze is mijn Nederlandse zus’

“Ik ben zo blij met Harmina. Ik leerde haar kennen door onze interesse in fotografie, maar ze helpt me met zoveel andere dingen. Ze is mijn Nederlandse familie, ze is mijn zus!” De Syrische Nidal (58) moest zijn vrouw en kinderen achterlaten, maar pakte in Nederland een oude hobby op: fotografie.

‘Ze is mijn Nederlandse zus’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Leeuwarden
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
10.000,=

Hij leerde Harmina (52) kennen door het participatieproject FryslânPhoto. Het project koppelt vluchtelingen aan Leeuwarders. Ze maken foto's van elkaar in hun eigen omgeving. “We willen zo vooroordelen wegnemen en onderling begrip kweken”, vertelt initiatiefnemer Elske Riemersma.

Contact

Elske, zelf fotograaf, vindt dat vluchtelingen en autochtonen dingen met elkaar moeten delen. “Toen ik hoorde dat Leeuwarden volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa is, wist ik meteen dat ik iets wilde doen met fotografie. Door dit project ontstaat contact. Sommige Nederlanders zijn trots dat ze een buitenlandse vriend hebben. Ze worden uit hun isolement gehaald omdat ze de ander de stad willen laten zien. Het werkt dus zowel voor de vluchteling als de wijkbewoner.”

Lol

Nidal is ruim een jaar in Nederland. Hij vindt het project heel leuk. “Ik wilde graag Nederlanders ontmoeten en met hen praten. Bovendien is dit een leuke manier om Nederlands te leren. In Syrië fotografeerde ik al. Mijn vrouw en dochters weten dat ik met Harmina foto’s maak.” De twee hebben veel lol.  “Je voert samen een hobby uit, maar we doen ook andere dingen”, vult Harmina aan. “Dan gaan we samen de stad in of naar een festival. Ook heb ik nu contact met een dochter van Nidal.”

Fotografiecoach

Alle duo’s krijgen eerst een fotocursus van twee dagdelen. “Dat gaat vooral over fotograferen en op een bepaalde manier naar de wereld kijken. Ook krijgen ze hulp van een fotografiecoach, een vrijwilliger die zelf amateurfotograaf is. Die kan weer technische tips geven.” Momenteel doen er 22 koppels mee.

Opdrachten

Naast een camera gaat ieder duo ook op pad met een boekje vol kennismakings- en fotografieopdrachten. “Door de vragen leren ze elkaar kennen. Wat weet de nieuwkomer over Nederland? Wat weet de Nederlander over het land van herkomst van de vluchteling? Een van de vragen is ook: waar zou je de vluchteling mee naartoe willen nemen? Zo wil een deelnemer zijn fotografiemaatje graag de Waddeneilanden laten zien.”

Universeel

Volgens Elske kan er een taalbarrière zijn, maar de nieuwkomers oefenen ook gelijk het Nederlands. “En uiteindelijk is die barrière er niet in de fotografie. Iedereen kan zich uitdrukken via beelden. Vluchtelingen en wijkbewoners kijken samen naar iets en beleven het samen. De taal van het beeld is universeel.”

Tentoonstellingen

De foto’s zijn uiteindelijk te zien in een aparte expositie tijdens het FryslânPhoto festival in oktober, op themabijeenkomsten in de wijk en op billboards in de stad. “Een meisje uit Eritrea is helemaal gefascineerd door fonteinen. Een ander probeert vrijheid vast te leggen. Ik hoop dat we door de tentoonstelling deelgenoot worden van de bijzondere ontmoetingen, dat ze hun kijk op hun buurt, de stad en op elkaar met ons gaan delen.”

Het Oranje Fonds steunt met € 10.000,=. Dat geld gaat onder meer naar lesmateriaal, aanschaf van de camera’s en wijkbijeenkomsten.

Meer informatie over Stichting FryslânPhoto.
Lees ook over andere gesteunde initiatieven.