placeholder

‘Ik heb weer een reden om op te staan’

“Eerst was ik een cliënt, maar nu ben ik vrijwilliger. Ik ben helaas afgekeurd, maar dankzij dit werk heb ik weer een reden om op te staan. Ik vind het zo leuk om onder de mensen te zijn en hen te helpen.”

‘Ik heb weer een reden om op te staan’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Almere
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
30.000,=

De 55-jarige Roos kreeg een duwtje in de rug van Stichting VoedselLoket Almere (VLA) die klaarstaat voor mensen die door het financiële ijs zijn gezakt. Roos zit nog in de schuldsanering maar heeft niet meer alle hulp nodig. “Eerder kreeg ik ook voedsel en nu mag ik nog gebruikmaken van andere diensten. Dat is heel fijn. En het werk zou ik voor geen goud willen missen.”

Eten

“In het begin, 12,5 jaar geleden, was het allemaal nog heel kleinschalig en draaide het om het uitdelen van eten”, vertelt adjunct-directeur Jitske Steendam. “We hadden een telefooncirkel met vrijwilligers waar mensen met financiële problemen heen belden. We merkten al snel dat het niet om het eten ging, maar om de mensen zelf. Het eten was een middel om de nood te verlichten, maar onze focus werd het hulptraject. Tegenwoordig willen we naast preventie nog meer inzetten op perspectief en participatie.”

Ondersteunen

De stichting bestaat inmiddels uit zevenhonderd vrijwilligers. “Iedere maand helpen we 650 gezinnen. We ondersteunen met basisboodschappen, kleding, speelgoed, advies en een verplicht hersteltraject via een professionele hulpverlener. Mensen verwarren ons weleens met de voedselbank, maar dat zijn we niet. We verwachten dat de cliënten zelf actief aan de slag gaan en ze houden zelf de regie. Dat maakt ze veerkrachtig.”

Sociaal warenhuis

“Eigenlijk zijn we aan het veranderen. Van een voedselloket naar een sociaal warenhuis. We hebben een supermarkt, kledingwinkel, groentetuin en meubel- en witgoedloket. Daarnaast bieden we cursussen om bijvoorbeeld je leven op orde te krijgen en een sociaal netwerk op te bouwen. Ook hebben we spreekuren, zoals een advocatenspreekuur.”

Speciale betaalpas

Cliënten betalen in de VLA supermarkt met een speciale betaalpas met een tegoed zelf hun boodschappen. “Ze kunnen dus zelf producten halen die bij hen passen. Vrijwilligers zamelen het merendeel van de producten in bij supermarktacties.” Roos vult aan: “Met het budget dat ik had, kon ik geen kleding halen maar door VLA wel. Ondanks dat het tweedehands is, kun je er toch leuk bijlopen.”

Verhuizing

Door de enorme groei van de laatste jaren nam de behoefte aan een groter pand toe. “Inmiddels zijn we verhuisd. Dankzij het geld van het Oranje Fonds kunnen we een nog grotere groep Almeerders nog beter, sneller en efficiënter helpen.” Roos vindt het een pluspunt dat alles onder één dak is te vinden. “Een aantal mensen dat hier komt ziet het echt als een uitje.”

Dankbaar

Volgens Jitske beschouwen sommigen de stichting als een reddende engel. “Er kwam hier een keer een vrouw met een boodschappentas vol rekeningen. Ze was er met haar kinderen alleen voor komen te staan en wist niet meer wat ze moest doen. Ze was zo dankbaar. Wat jullie doen is voor mij een wereld van verschil, liet ze weten. Ze kwam regelmatig binnen dat ze iets terug wilde doen. Zo had ze eens een taart gebakken met producten die ze hier in de winkel had gehaald.”

Maatschappelijke ladder

“Inmiddels weten we dat de meeste gezinnen die bij ons binnenkomen na 6,5 maand weer op eigen benen kunnen staan. Negen van de tien komen niet meer terug. Ook blijkt uit onderzoek dat mensen een treetje hoger komen op de maatschappelijke ladder. Ze stromen hier dus met opgeheven hoofd uit. Maar eigenlijk is preventie het belangrijkste. Als je merkt dat het niet gaat, kun je beter eerder aankloppen dan te laat. Hoe eerder je erbij bent, hoe sneller we kunnen helpen.”

Het Oranje Fonds steunt met een bedrag van € 30.000,=. De stichting gebruikte het geld onder meer voor de verbouwing en aanpassing van het nieuwe pand.

Meer informatie over Stichting Voedsel Loket Almere.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.