placeholder

‘Ieder kind moet het beste uit zichzelf halen’

“We bieden niet alleen extra lessen en huiswerkbegeleiding, maar geven de kinderen ook de kans hun talenten te ontwikkelen en te ontplooien. We willen dat ze een beter toekomstperspectief krijgen. Hoe jonger je je bewust bent van wat je wilt worden, hoe gerichter je daarnaartoe kunt werken.”

‘Ieder kind moet het beste uit zichzelf halen’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Rotterdam
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
40.000

“Alle kinderen uit het Rotterdamse stadsdeel Hoogvliet kunnen meedoen aan het project Every Child is a Champion, maar we mikken vooral op kinderen in achterstandssituaties. Een kind bij wie de basis minder goed is heeft minder kansen. Wij bieden die scholieren uit groep acht extra handvatten om hun talenten te ontdekken en hun zelfvertrouwen te vergroten”, vertelt adviseur Ronald Bijnaar van Stichting Samenleving Educatie & Recreatie enthousiast.

Zondag

Tijdens het project, een initiatief van Kimberley van der Wees en Esmeralda Reyes, krijgen de jonge deelnemers twintig weken op zondag les. “En die lessen zijn natuurlijk wel leuk, want ze gaan ook al naar school. Wie goed is in handenarbeid, sporten of muziek en dans, kan daar nog meer mee bezig zijn. Als niemand in de omgeving ziet dat een kind heel goed is in tafeltennis, dan kan hij dat talent ook niet verder ontwikkelen. Misschien moest je zoiets juist stimuleren. Dat vergroot het zelfvertrouwen.”

Verschillende niveaus

De lessen bestaan daarnaast uit maatschappijleer en Engels. “Het is fijn als je op de middelbare school komt en al wat Engelse basisvaardigheden kent.” In de klas zitten kinderen met verschillende niveaus. “We vinden dat ieder kind het beste moet halen uit zijn talent, vaardigheden en kennis.”

Beroepen

Ook komen er professionals langs die iets over hun beroep vertellen. “Van stratenmaker, leraar tot advocaat. De kinderen kunnen dan allerlei vragen stellen. Doordat ze al vroeg in aanraking komen met allerlei beroepen, kunnen ze ontdekken wat ze leuk vinden. Iemand die advocaat wilt worden, leert dat hij hard zijn best moet doen. Als je vmbo-advies krijgt, betekent dat niet dat dit niet kan, maar wel dat je langer bezig zult zijn.”

Mentor

“Verder gaan we een aantal keer op excursie, bijvoorbeeld naar een museum of de haven. Daarnaast willen we een mentor aan ieder kind koppelen. We denken aan mbo-scholieren. De kinderen kunnen dan allerlei vragen stellen over school. Ze worden een jaar lang aan elkaar gekoppeld.”

Toewijding

De ouders worden ook betrokken bij het project dat nog in de kinderschoenen staat. “Die komen in het begin sowieso een aantal keer mee. Ze ondertekenen een overeenkomst, want hun toewijding is belangrijk. Ze moeten weten dat het een project is waar hun kind gratis aan kan meedoen, maar vrijwillig betekent niet vrijblijvend. Alle partijen moeten gemotiveerd zijn.” 

Certificaat

Aan het einde van de rit krijgen de kinderen een certificaat. “We sluiten af met een groot feest. De scholieren mogen dan ook hun familie en vrienden uitnodigen, want je mag trots zijn als je iets hebt afgemaakt. Diploma’s halen en prestaties leveren moeten een feest zijn.”

Twee jaar steunt het Oranje Fonds met een bedrag van in totaal € 40.000,=. Het geld is bestemd voor onder meer personele kosten, de excursies, het eindfeest en lesmateriaal.

Meer informatie over Stichting Samenleving Educatie & Recreatie.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.