placeholder

‘Er zijn hier altijd mensen die een arm om je heen slaan’

“Het is hier een warm bad. Ik kan mijn ei kwijt bij de mensen die als gastvrouw en gastheer werken, maar ook bij de andere ervaringsdeskundigen. Je hoeft niets uit te leggen.” De 71-jarige Marianne heeft borstkanker gehad en stapte vijf jaar geleden binnen bij Stichting Viore in Hilversum.

‘Er zijn hier altijd mensen die een arm om je heen slaan’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Hilversum
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
4.400,=

“Je steunt elkaar in goede en minder goede tijden. Ik wil niet altijd alles met mijn dierbaren delen omdat je weet dat zij zich soms ook zorgen maken. Maar hier kun je altijd met je verhaal terecht en voor een lekkere kop koffie. Daarnaast doe ik mee aan allerlei activiteiten. Ik zing bijvoorbeeld in het koor. Dat geeft veel energie.”

Naasten

“We zijn een centrum voor mensen die leven met kanker. Dus niet alleen voor hen die kanker hebben of hebben gehad, maar ook hun naasten en nabestaanden. Er komen hier mensen tussen de 7 en 97 jaar, mannen en vrouwen”, zegt directeur Miranda van den Eijnden. De stichting draait op ruim zeventig vrijwilligers.

Pruik

“Je kunt bij ons op alle werkdagen binnenlopen, van tien tot vier, maar je krijgt hier ook informatie en we organiseren activiteiten zoals pilates en lezingen. We hebben diverse programma’s.” Thema’s zijn onder meer creativiteit, beweging en ontspanning. “Onder de noemer ‘Viore verzorgt’ geven we tips over hoe je kunt omgaan met kaal worden en het dragen van een pruik.”

Welkom

De 47-jarige Marja heeft darmkanker gehad. “Je hebt allemaal een bepaald beeld van een inloopcentrum, maar de eerste keer voelde het alsof ik hier al jaren kwam. De ontvangst door de gastvrouwen voelde als een warm welkom.” Ze is bij Viore gekomen via de bedrijfsarts. Ze doet onder andere mee aan workshops en de wekelijkse yoga.

Open sfeer

De vrouwen benadrukken dat er een open sfeer is. “Alles mag er zijn. Je kunt praten over de ziekte, maar het hoeft niet. Er wordt hier veel gelachen, maar ook weleens gehuild. En het is fijn om met andere mensen over jouw en hun ervaringen te praten. Er zijn altijd mensen die naar je luisteren en een arm om je heen slaan.” Daarnaast vinden ze de wandelingen met bijvoorbeeld een mindfulnesscoach heerlijk.

Natuur

“We zitten hier midden in de natuur. Dus de bezoekers kunnen zo naar buiten voor een mooie wandeling”, vertelt Miranda. “Maar ik wilde ook onze tuin toegankelijker maken. Daarom hebben we dit jaar de buitenruimte opgeknapt. Met hulp van twaalf vrijwilligers hebben we nu een schitterende plek gecreëerd waar mensen op adem kunnen komen. Met wat beschutte plekjes, zitplaatsen, een vlindertuin, veel bloemen, paden en zelfs een kruidenhoek. Ook hebben we een pipowagen die we gaan inrichten voor activiteiten in ons programma.”

Onderhoud

De tuin is er voor en door bezoekers. “Vrijwilligers en bezoekers onderhouden samen de tuin. Tuinieren heeft een positieve werking.” De nieuwe buitenruimte wordt al goed gebruikt. “Soms zit er een gesprekgroep, spelen mensen een potje jeu-de-boules of vindt er een muzikale ontmoeting plaats. Of ze gaan (samen) even buiten zitten.”

Verbonden

Marianne en Marja vinden de tuin ook heerlijk. “Als we niet naar buiten kunnen, hebben we een heel groot schuifraam waardoor je zo naar buiten kijkt. Je bent dus altijd verbonden met de natuur. Dat is fantastisch. Het is nu één geheel, zowel binnen als buiten is het prachtig.”

Het Oranje Fonds gaf € 4.400,= om de tuin op te knappen.

Meer informatie over Stichting Viore.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.