placeholder

‘Door de community kan ik altijd bij iemand terecht’

“Door deze community die bestaat uit nieuwe en oude Nederlanders heb ik vrienden gekregen. Ik kan altijd bij iemand terecht en sta er niet meer alleen voor. Ik leer niet alleen andere mensen kennen, maar ook de stad Groningen en de Nederlandse cultuur.”

‘Door de community kan ik altijd bij iemand terecht’
Bekijk op de kaart
Locatie:
Groningen
Jaar:
2017
Toegekend bedrag:
35.000,=

De 29-jarige Zoia Albert uit Pakistan vormt met nog vier statushouders en vijf Groningers een vriendenkring. De samengestelde ‘community’ is een idee van Stichting Groningen Verwelkomt. “We willen dat vluchtelingen zich snel thuis voelen en de sociale integratie met Groningers bevorderen”, vertelt projectleider Evert Sulman.

Contact

“De basis bestaat uit sociaal contact tussen tien mensen die bij elkaar in de buurt wonen. Er is niet alleen veel interesse vanuit statushouders die hun netwerk willen vergroten, ook Groningers willen graag nieuwe contacten leggen.”

Gebruiken

“Voor mij als outsider is het fijn te weten hoe mensen in een bepaalde wijk zich gedragen. Toen ik net in mijn buurt woonde, wist ik niet hoe ik met mijn buren moest omgaan”, zegt Zoia. Ze is sinds 2011 in Nederland en werd in 2016 statushouder. “In mijn cultuur is het normaal om veel contact te hebben, je maakt zelfs eten voor elkaar. Ik kreeg wel informatie over dingen die Nederlanders weten, maar ik wist niet hoe ik mij als nieuwe buurvrouw moest gedragen.”

Nederlands praten

“De community maakt het makkelijk om de Nederlandse cultuur beter te begrijpen. Ik leer zoveel! Je kunt vragen stellen, bijvoorbeeld over verschillen. Zo is het hier onbeleefd om te laat te komen, terwijl het in mijn cultuur normaal is. We praten over allerlei onderwerpen. De enige regel is dat je Nederlands moet spreken. Maar dat is ook goed om de taal te oefenen. Wij stellen vragen over Groningen, maar de Nederlanders weer over onze cultuur.”

Begrip

“De Groningers gaan door de ontmoetingen met statushouders anders denken. Er komt meer begrip”, laat Evert weten. “En er gebeurt al zoveel meer. Iemand heeft vrijwilligerswerk gevonden en een ander mogelijk een participatiebaan.”

Steun

De vriendenkring ziet elkaar iedere twee weken. “Soms zelfs elke week”, vult Zoia aan. “Het klikt gewoon goed. Natuurlijk gaat het meer om de vluchtelingen omdat wij hulp nodig hebben. Zo kreeg iemand onlangs advies over solliciteren. Een Nederlandse vrouw hielp hem met zijn cv. De oude Groningers steunen ons echt.”

Plezier

“Ook doen we leuke dingen en maken we plezier. Zo hebben we samen Bevrijdingsdag gevierd. Maar we delen ook persoonlijke verhalen. Ik ben nog steeds onder de indruk van het verhaal van een van de Nederlandse vrouwen. Ondanks dat ze zoveel heeft meegemaakt, is ze altijd vrolijk en doet ze haar best om ons te helpen. Je voelt met elkaar mee.”

Ander beeld

Sowieso is haar beeld van Nederland door de community helemaal veranderd. “Toen ik net in Nederland kwam en in een azc zat, waren mensen buiten aan het demonstreren. Ze wilden in dat dorp geen vluchtelingen. Ik dacht gelijk dat Nederlanders niet van vluchtelingen houden. Toen ik in Groningen kwam, wilde ik dan ook aan niemand vertellen dat ik was gevlucht. Maar de community leerde mij dat niet iedereen zo denkt. Iedereen is anders. Daardoor zag ik dingen op een andere manier.”

Het Oranje Fonds steunt twee jaar met een totaalbedrag van € 35.000,=. Dat geld gaat onder meer naar conceptontwikkeling, projectondersteuning, activiteiten en organiseren van informatiebijeenkomsten.

Meer informatie over Groningen Verwelkomt.

Lees ook over andere gesteunde initiatieven.

Fotocredit: LS Fotografie