Oranje Fonds Kroonappels

De tentoonstelling over de Oranje Fonds Kroonappels reisde van juni 2013 t/m mei 2014 een jaar lang door het hele Koninkrijk. Met trots presenteerden wij daar niet alleen de drie prachtige winnaars, maar ook de filmpjes van 57 andere sterke finalisten, van Groningen tot Maastricht en van Zeeland tot Aruba.

De winnaars van de Oranje Fonds Kroonappels:

 • Best Buddies Nederland uit Goeree-Overflakkee in de categorie Jeugd
  Op Goeree-Overflakkee is sinds 2005 Best Buddies Nederland actief. Deze stichting realiseert door heel Nederland vriendschappen tussen studentvrijwilligers en jongeren met een licht verstandelijke beperking. De jury koos deze winnaar omdat het initiatief in heel Nederland jongeren mét en zonder beperking samen brengt. Zij zijn in staat om dit op grote schaal professioneel te organiseren.
   
 • Stichting Stadstuin Emma’s Hof uit Den Haag in de categorie Buurt
  Buren in het Regentessekwartier vormden een leegstaand gebouw om tot een openbare stadstuin. De tuin fungeert als een openlucht buurthuis en draait volledig op de inzet van ruim 100 vrijwilligers. Buurtbewoners weten de tuin te vinden en te onderhouden. Hier ontmoeten ze elkaar. De jury vond dit initiatief een echte Oranje Fonds Kroonappel omdat het volledig door de buurt opgezet is en sinds medio 2011 een waardevolle ontmoetingsplek is in de wijk. Veel vrijwilligers helpen mee en ze zijn succesvol met hun fondsenwerving.
   
 • Stichting Manteling uit Middelburg in de categorie Helpende Hand
  In Zeeland biedt Manteling al sinds 1995 hulp aan mensen met een ziekte, handicap of dementie maar ook aan mensen in de laatste fase van hun leven. De 285 vrijwilligers van Manteling worden ingezet als maatje of werken in het hospice of de terminale zorg thuis. Ook treden zij op als netwerkcoaches en helpen mensen om hun sociale netwerk te vergroten. De jury koos dit initiatief als winnaar, omdat zij in staat zijn de primaire mantelzorg te bieden met vrijwilligers. Daarnaast is het een heel actueel thema in de huidige samenleving.

60 finalisten streden met elkaar om de titel en pitchten hun initiatief voor een deskundige jury en hun medefinalisten. Eerder in de verkiezing kon het hele Nederlandse publiek stemmen op hun favorieten. De jury bestond uit bestuursleden van het Oranje Fonds en hoogleraren Prof. Dr. Lucas Meijs, Erasmus Universiteit Rotterdam en Prof. Dr. Christien Brinkgreve, Universiteit Utrecht.